Wat doe je met MBO Kappersleerlingen die niet gemotiveerd zijn?

Jitty’s Hair and Make-up is al 12 jaar een officieel leerbedrijf en onlangs is de mede-eigenaar en manager Ronald Pronk gevraagd om een lezing te geven aan ruim 70 ROC leerlingen die net aan hun opleiding beginnen. De reden hiervan was dat het ROC op zoek is naar een methode om de leerlingen beter voor te bereiden op hun stage adres. De laatste jaren wordt er door de leerbedrijven veel geklaagd over de houding van leerlingen. Er lijkt een trend te zijn, de tieners die nu kapper willen worden lijken moeite te hebben met sociale vaardigheden.
Of ligt het probleem ergens anders? Ronald Pronk ging op onderzoek uit.

Waar liggen de problemen?

Ruim 50 kappers hebben hun mening gegeven over de huidige uitdagingen die leerbedrijven en leerlingen ervaren. In een forum groep binnen Facebook waar 5000 kappers actief zijn, heeft Ronald zijn collega’s om hulp gevraagd. De vraagstelling was, wat is er allemaal mis met de huidige ROC BOL en BBL leerlingen en waar ligt dat aan. De reacties waren overweldigend. Wat al snel duidelijk was is dat de leerlingen niet voorbereid zijn hoe te solliciteren naar een stage adres. Ze komen soms onverzorgd aan op hun sollicitatie, hebben geen cv bij zich en als ze die al bij zich hebben dan is deze vaak niet compleet en zit vol met spelfouten. Op hun stage weten ze zich vaak geen houding te geven. Kortom het regende klachten van kapper ondernemers over de leerlingen.

Een nieuwe aanpak, een andere oplossing. Maak een held van de leerlingen!

Nu Ronald Pronk kennis had genomen waar de problemen lagen, de pijnpunten waren bekend ging hij verder op onderzoek wat de onderliggende oorzaak van deze problemen mogelijk kunnen zijn. Al snel bleek uiteraard opvoeding een rol te spelen, maar ook de manier waarop leerlingen begeleid worden. Ronald heeft als stelling genomen dat een hoop problemen voortkomen uit onzekerheid. Zijn stelling, zet de leerling in zijn/haar kracht. Laat hem/haar geloven dat ze iets kunnen en vertel hoe ze het moeten doen. Met deze instelling heeft Ronald een lezing gemaakt om de leerlingen juist een hart onder de riem te steken, in plaats van vertellen wat er allemaal mis gaat. Ronald heeft geprobeerd de leerlingen tot een held te maken, met zinnen als “Jij bent een ster” heeft Ronald gezegd je kan alles, als je je er maar voor in gaat zetten. De boodschap is goed aangekomen bij de leerlingen. De reacties waren zeer positief. Zowel van de leerlingen als van de docenten die de lezing hebben bijgewoond.

De uitdaging, binnen één uur leerlingen iets bijbrengen wat ze de rest van hun carriere zullen onthouden.

Ronald wilde een verschil maken, maar hoe doe je dit binnen één uur tijd? De presentatie die Ronald gemaakt heeft begon na een korte voorstelronde met een inspiratie film over Jitty’s Hair and Make-up. Dit gaf direct een stukje duidelijkheid wat het vak zou kunnen inhouden. Om een blijvende indruk te maken heeft Ronald Pronk filmpjes in de presentatie verwerkt die tot de verbeelding spreken. Een voorbeeld, in de presentatie zat een filmpje waar de kracht van woorden verteld wordt. In dit filmpje zien we een man die blind is en bedelt voor geld. Er staat een bordje naast hem waarop geschreven staat, ik ben blind en er staat een blikje voor waar mensen hun geld in kunnen geven. Een vrouw in een net pak loopt voorbij, ziet het bordje waar de tekst op staat, pakt deze op en begint driftig een andere tekst op dit bordje te schrijven. Plots krijgt de blinde man opeens heel veel geld. Wat had de vrouw nu geschreven: “het is een fantastische dag en ik kan deze niet zien. “ Andere woorden, totaal andere gevoel en betekenis. Deze metafoor heeft Ronald Pronk gebruik hoe een leerling op het stage adres praat. Het verschil bijvoorbeeld tussen de zinnen, moet ik nog wat doen of kan ik nog iets doen, lijkt misschien in eerste instantie niet zo groot maar in de praktijk juist wel. Kappersbedrijven hebben niets liever dan gemotiveerde leerlingen en hoe fijn is het dat een leerling dan zegt, kan ik nog iets doen?

De lezing was kennelijk een succes, het regende sollicitaties na de lezing

Na de lezing is Jitty’s Hair and Make-up een populair leerbedrijf geworden, het regende sollicitaties van leerlingen die nu graag bij Jitty’s stage willen lopen. Dat is op zich fijn om te merken, maar één reacties was toch wel erg bijzonder:Mijn naam is ………., ik ben 17 jaar en ben nog opzoek naar een stage plek, na dat ik uw lezing vanmiddag heb gehad op het ROC in Amsterdam heb ik een andere en betere blik gekregen op het kappers vak. Als je je zelf verbetert verbeter je je niet alleen je zelf maar ook anderen.”

Ja als je dit soort feedback krijgt na een lezing dat doet je goed als leerbedrijf. We zijn trots op Ronald Pronk dat hij de moeite heeft genomen om ruim 70 leerlingen iets bij te brengen over houding/attitude/motivatie en passie voor het vak. De toekomst van het kappersvak begint toch bij de leerlingen en de leerbedrijven kunnen naast de kappersopleidingen een goede bijdragen aan geven.

De branche organisatie ANKO is ook bezig met het onderwerp, leerlingen, begeleiding en motivatie

Enkele dagen nadat Ronald Pronk de lezing had gegeven op het ROC werd hij benaderd door Ageeth Nijboer van de Anko met de vraag om ervaringen uit te wisselen. Ageeth Nijboer heeft een achtergrond in onder andere pedagogiek en is zelf ook ondernemers geweest. Ze kent de klapen van de zweep. Zij is al tijden betrokken bij het onderwijs in de kappersbranche is heeft overleg met diversen partijen. Ook de ANKO probeert mee te werken aan een oplossing voor de huidige problemen. Ageeth was erg geïnteresseerd in de ervaringen die Ronald opgedaan heeft tijdens zijn lezing en of de methode die Ronald gebruikt ook breder inzetbaar is in de branche. Ronald en Ageeth hebben ervaringen/meningen en kennis uitgewisseld. Het gesprek heeft geleid tot een concept wat duidelijke handvatten kan geven aan scholen en leerbedrijven hoe de huidige leerling te metiveren en te begeleiden.

Ronald Pronk:

Op dit moment zijn we met een aantal partijen verder aan het onderzoeken hoe de begeleiding naar leerlingen kan verbeteren. Uit mijn expertise, leiding geven op een humane manier blijf ik betrokken bij dit onderwerp. Want ik denk dat als we de leerlingen gaan begeleiden op een manier die hen motiveert dat dit goed is voor de leerlingen en voor de kappersbranche. Ik zal me hier verder voor in blijven zetten.”

PERSBERICHT ROC Amsterdam:

De BOL studenten van de opleiding Haarverzorging van het ROC van Amsterdam krijgen op vrijdag 22 augustus 2014 een cadeautje van Ronald Pronk van salon Jitty’s. In een geweldige presentatie vertelde Ronald de kersverse studenten (Junior) Kapper over het mooie werk in de salon en gaf hij hen tips om van hun aankomende school- en stageloopbaan een succes te maken!
De studenten waren blij verrast! ‘Ik dacht dat het een preek zou worden hoe wij ons moeten gedragen in de salon’ zei een student. Andere studenten dachten dat Ronald een hele strenge man zou zijn die vooral dingen zou zeggen die de studenten niet mochten doen. Al snel bleek dat deze verwachtingen niet uitkwamen. Ronald had mooie filmpjes geselecteerd om zijn verhaal te ondersteunen en de studenten zaten dan ook alert en geïnteresseerd te luisteren. Er werd ook veel gelachen tijdens de presentatie, vooral bij een grappig filmpje waar samenwerken het onderwerp was en pinguïns zich als team verdedigden tegen een gemene haai!
Met open mond keken studenten naar een flitsend verslag van een wedstrijd die door het team van Salon Jitty’s werd gewonnen. Sommige studenten zagen zichzelf al op het podium staan, zo vertrouwden zij ons na afloop toe. Natuurlijk werd er niet alleen gelachen, de boodschap dat sommige studenten misschien geen stageplaats gaan vinden, omdat zij te weinig aandacht besteden aan hun uiterlijke verzorging, kwam bij een aantal studenten best hard binnen. Al met al was het een gebalanceerd verhaal wat door de studenten zeer werd gewaardeerd.
Na afloop kwamen veel studenten op Ronald af om hem te bedanken. Ook waren een aantal studenten zo vrij om hem te vragen of er misschien nog plaats was in zijn salon om stage te lopen… Ronald had nog één plekje vrij…

Schrijf een opmerking