Interview met Romy Stuik

Ronald PronkJitty's fan's, nieuwsLeave a Comment

Onze eerste ontmoeting met Romy

Het was een mooie zaterdagavond op een verjaardagsfeest van onze beste vriendin. Op de bank zag ik Romy zitten, een prachtige meid met een ontspannen glimlach. Ik wilde haar dolgraag voor mijn camera zetten, maar dit vraag je niet zomaar en ik bedacht me dat zij die vraag vast vaker krijgt. Gelukkig was de setting feestelijk, dus we raakten al snel in een ongedwongen gesprek over van alles. Het voelde goed, dus een tijdje later durfde ik het aan: “Wij hebben een kapsalon en ik fotografeer wel eens, zou je het leuk vinden om een keer model voor ons te staan?”. Wat uit deze aanvankelijk ongemakkelijke vraag voortkwam, is een jarenlange samenwerking met veel creatieve projecten, fotoshoots, video-opnames en een hele mooie vriendschap. Door de jaren heen zijn we steeds trotser geworden dat we met Romy samenwerken. Tijd om iets meer over deze bijzondere vrouw te vertellen.

Romy tijdens een shoot voor een event, haar en make-up team Jitty’s

Hoe ben jij met modellenwerk begonnen?

Dat is een balletje wat ooit is gaan rollen en van het het een kwam het ander… dat gebeurt heel vaak in mijn leven. Dat dingen spontaan ontstaan, omdat ik heel erg open sta voor kansen en dan kan zo het een leiden tot weer iets anders. Ik werkte op straat voor goede doelen en raakte in gesprek met een man, die schoenen verkocht. Hij zei: “Hé je ziet er leuk uit, hebt een vlotte babbel, wil je mij eens helpen op een beurs?” Ik heb op die beurs gestaan als gastvrouw en op die beurs werd ik weer benaderd door een aantal fotografen. Met hun ben ik fotoshoots gaan doen en toen gebeurde er steeds meer. 

Wanneer ben je begonnen met Miss verkiezingen 

Eigenlijk best wel snel daarna. Toen ik 1,5 jaar modellenwerk gedaan had, werd ik benaderd om mee te doen aan mijn eerste missverkiezing. Ik twijfelde in het begin heel erg, maar het bleek hartstikke leuk. Ik ben uiteindelijk tweede geworden bij Miss Glamour Look op de Filipijnen. En derde bij World Global Queen in Cambodja. Ik ben in China geweest, in Thailand en in Vietnam. Geweldige ervaringen natuurlijk. In eerste instantie zag ik het vooral als een sprookjeswereld, maar uiteindelijk heeft het ervoor gezorgd dat ik veel meer over mijzelf heb geleerd. Er kijken wereldwijd mensen naar je, dus ik moest nadenken over verschillende zaken; wat vind ik belangrijk, waar wil ik me voor inzetten en wat is het verhaal dat ik wil vertellen? Door al die missverkiezingen te doen ben ik veel zekerder geworden over wie ik ben als persoon en waar ik voor sta. En het was natuurlijk geweldig om de hele wereld over te kunnen reizen en zo allemaal hele mooie dingen mee te maken.

Romy als model tijdens een vakbeurs

Wat is het verhaal dat jij wil vertellen?

Ik heb twee verhalen die centraal staan in mijn leven.

Het eerste verhaal is dat ik best wel een pittige tijd heb gehad tijdens mijn puberjaren, vanwege een slechte mentale gezondheid. Ik zat echt heel slecht in mijn vel. Mijn punt is dat ik daar uitgekomen ben door mijn keuzes, door uiteindelijk alleen maar dingen te doen die ik zelf leuk vind. Er is namelijk niets belangrijkers in het leven, ook niet geld of wat andere mensen van je verlangen.  Jij moet die dingen doen waar jij blij van wordt. Dat is de grote les van de donkere periode die ik in mijn tienerjaren had.

Mijn tweede verhaal gaat over onze planeet. We hebben er maar 1 en we zijn hard op weg om die te verwoesten. Ik vind het belangrijk om er met zijn allen goed voor te zorgen, want op een gegeven moment is het te laat. Voor mij zijn daarom onderwerpen van belang als veganisme, duurzaamheid, plastic en wat er verder te doen is om beter te zorgen voor de aarde.

Wat hebben de missverkiezingen je gebracht?

Vooral veel meer inzicht in mijzelf. Maar het heeft me ook geleerd om kansen te zien en om mijzelf te presenteren en hoe ik mezelf in kan zetten voor dingen die ik belangrijk vind. Het mooiste vind ik dat ik nu een voorbeeldfunctie heb voor jonge vrouwen. Ik schijn voor velen een inspiratie te zijn, met met name door de twee verhalen die ik deel.

Wat heeft het modellenwerk jou opgeleverd?

Nou, dat gaat toch wel heel erg over het accepteren van mezelf. Toen ik jonger was, was ik echt niet blij met wie ik was. Als je jezelf dan terugziet op de eerste foto’s die gemaakt worden, dan denk je automatisch: “Ik weet niet of ik hier blij mee ben.”. Maar je gaat wennen aan je eigen beeld en zo leer je accepteren wie je bent.

Hoe kijk jij tegen mode aan?

Leuke vraag, ik kom namelijk uit de modewereld. Ik was in eerste instantie veel meer bezig met trends, wat op dat moment hip is. Na mijn studie ben ik steeds meer gaan inzien dat mode eigenlijk veel meer gaat om dragen waar jij je lekker bij voelt. En de laatste jaren ben ik natuurlijk veel meer met duurzaamheid bezig. Bijvoorbeeld door tweedehands kleding te kopen en te letten op verantwoorde productie.

Romy buiten bij Jitty’s net gekleurd door team Jitty’s

Hoe kijk jij tegen schoonheid aan?

Wat ik mooi vind van deze tijd is dat de modewereld steeds diverser wordt. Het klinkt zo cliché, maar schoonheid zit grotendeels van binnen. Op het moment dat je blij bent met wat je doet in je leven en gelukkig bent met wat je doet, dan ben je altijd mooi, want dan straal je en dat zien mensen aan je. Maar schoonheid zit hem ook in oprecht goed voor jezelf zorgen, zowel innerlijk als uiterlijk.

Hoe zijn je ervaringen met Jitty’s Hair and Make-up

Mega goed! Ik weet nog dat ik de allereerste keer bij jullie binnen kwam. Ik had toen een periode dat ik het leuk vond om mijn haar rood of oranje te kleuren. Mijn haar was er daarom niet goed aan toe. Ik heb die eerste keer heel lang bij jullie in de stoel gezeten en weet nog dat ik met een pracht kapsel naar buiten liep. En sindsdien ben ik dus oprecht NOOIT meer naar een andere kapper gegaan. Dat komt deels omdat ik altijd blij ben met kapsel waar ik mee weg ga,  de professionaliteit en de gezelligheid.  Maar ook omdat ik merk dat er gewoon heel veel flexibiliteit is. Jullie luisteren echt naar wat ik nodig heb. Als mijn haar niet te gek mag voor het modellenwerk, dan zorgen jullie dat het plaatje daarop aangepast is. Of ik kom met extensions aan, die ik nodig heb voor een missverkiezing en dan passen jullie mijn haarkleur aan de extensions aan. Dus jullie denken echt mee. En mijn haar is bij jullie alleen maar gezonder geworden dan ooit. Het ziet er nu altijd mooi uit, dus ik ben heel blij.

Romy als model voor onze kleurcollectie Melting Colors

Is er voor jou een overdreven vorm van schoonheid/uiterlijk?

Jazeker, in mijn jeugd heb ik een eetstoornis gehad, omdat ik mee wilde doen in een bepaald wereldje en gezien wilde worden. Daar ben ik al lang overheen, omdat ik mijzelf heb leren accepteren. Nu zie je veel plastische chirurgie, bijvoorbeeld met fillers en borst- en bilvergrotingen. Niet dat ik daar op tegen ben, omdat ik weet wat een positief effect het op iemand kan hebben. Maar het is nu zo toegankelijk geworden, terwijl het ook risico’s met zich meebrengt. Daarom heb ik daar wel mijn twijfels bij. Ondertussen ben ik blij dat diversiteit steeds normaler wordt, bijvoorbeeld plus size modellen worden nu steeds vaker gebruikt. Het jammere is wel dat er een soort schoonheidsideaal blijft, waar nooit iemand volledig aan voldoet. Ik denk dus oprecht dat als je blij bent met je leven, dat als je dan bijvoorbeeld wegloopt bij de kapper en je hebt een mooi kapsel, waar je gelukkig mee bent, dat je dan jezelf ook mooier vindt. Als ik bijvoorbeeld op reis ben en ik draag geen make-up, dan kan ik mijzelf nog steeds mooi vinden, omdat ik weet dat ik op mijn best ben in die situatie. Dus schoonheid is vooral het gevoel dat je over jezelf hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *