Kennisbank | hoofdhuidproblemen

Schilfers

In by Ronald Pronk

Schilfers:

Huidschilfers zijn afgestoten lagen van de opperhuid. In normale omstandigheden stoot de huid (ongemerkt) ook huidcellen af . Dit gebeurt voortdurend omdat de huid zich continu vernieuwd. Wanneer er sprake is van een ontsteking van de huid wordt de hoornlaag van de (hoofd)huid versneld afgestoten. Dit gaat dan met laagjes tegelijk. Dit is de schilfering zoals die met het blote oog kan worden waargenomen. Er zijn verschillende vormen van schilfering op het behaarde hoofd. De meest voorkomende typen staan hieronder beschreven:

Fijne witte, losse schilfers over de gehele hoofdhuid
Dit is waarschijnlijk ‘roos’ of ‘hoofdroos’: hoofdroos komt bijzonder veel voor. De aandoening wordt veroorzaakt door de gist Pityrosporon ovale. Deze gist komt bij iedereen op het behaarde hoofd in grote aantallen voor. De ene persoon is eerder geneigd om roos te ontwikkelen dan de ander.

Fijne witte schilfering op een beperkt deel van de hoofdhuid, gecombineerd met haaruitval
Dit beeld is verdacht voor schimmel van het behaarde hoofd. Dit begint meestal met infectie van een deel van de hoofdhuid. Karakteristiek is de haaruitval. Schimmel op het behaarde hoofd  wordt vooral bij kinderen gezien.

Dikke geel-bruine vettige schilfering, plaatselijk op het hoofd, koekt vast aan de haren
Dit fenomeen wordt schalp genoemd. Schalp  is een opeenhoping van geel-grijze, vettige schilfering op het behaarde hoofd. De schilferlagen stapelen zich op en uiteindelijk kan een ‘bergje’ van aan elkaar gekoekte schilfers ontstaan. Het heeft dan ook veel overeenkomsten met de bekende ‘berg’-schilfering zoals die algemeen bij baby’s op het hoofdje wordt gezien.

Witte schilfering, in dikke lagen, zit vast aan de hoofdhuid
Deze beschrijving past goed bij psoriasis van het behaarde hoofd. Psoriasis kan alle delen van de huid aandoen (lichaam, plooien, nagels). Opvallend is dat de hoofdhuid relatief vaak meedoet.

Schilfers kunnen dus ontstaan uit vele verschillende oorzaken, overleg met je kapper welke vorm schilfers je hebt en wat je daar het beste tegen kunt doen