Kennisbank | hoofdhuidproblemen

Roos

In by Ronald Pronk

Roos:

Roos is een vorm van eczeem op het behaarde hoofd. Het betreft een variant van eczeem, dat ook elders op het lichaam kan voorkomen. Talloze mensen hebben last van roos. Er is sprake van een lichte ontsteking van het behaarde hoofd, waardoor de hoofdhuid gaat schilferen en jeuken.

Roos is een vorm van eczeem dat ten dele wordt veroorzaakt door een gistinfectie van het behaarde hoofd. Bij mensen zónder roos komt de gist ook voor, maar veel minder dan bij mensen mét roos.

Roos komt veel voor en mannen en vrouwen van alle leeftijden kunnen het krijgen.
Hoe wordt het behandeld? 
Het bestrijden van de gisten kan een sterke verbetering van het eczeem opleveren, waardoor de roos (vrijwel) helemaal verdwijnt. 
Er zijn speciale anti-roos shampoos die het probleem wel onder controle kunnen houden. Bij aanhoudende jeuk kan soms ook tijdelijk een corticosteroïd-houdende lotion worden voorgeschreven door huisarts of dermatoloog.

 

Het is helaas niet mogelijk de gist voor eens en voor altijd uit te bannen. Vaak komt enige tijd na het staken van de therapie de roos weer geleidelijk terug. Wanneer de ‘roos’ in het geheel niet reageert op de behandeling, of wanneer er sprake is van schilfering op een scherp begrensde plek op het behaarde hoofd is er wellicht sprake van een vorm van psoriasis in plaats van een  eczeem. Aangezien bij psoriasis een iets andere behandeling op zijn plaats is, is het van belang dit onderscheid te maken.