Kennisbank | hoofdhuidproblemen

Haaruitval

In by Ronald Pronk

Haaruitval:

Gemiddeld verliest een mens 100 haren per dag. Dat is een normaal aantal haren dus haren in je borstel/kam zijn heel gewoon. Iedere dag komen er ook gemiddeld weer 100 nieuwe haren bij, dus heeft dit geen zichtbare gevolgen.

Verliest men echter beduidend meer haren per dag dan spreekt men van haaruitval. Dit kan ook zichtbare gevolgen hebben in de vorm van het uitdunnen van de haardos en na verloop van tijd kunnen er kale plekken op het hoofd ontstaan. Haaruitval begint over het algemeen boven op het hoofd of rond de kruin.

Haaruitval kan ontstaan door hormonen, stress, vermoeidheid, ongezonde voeding, roken  of als bijwerking van bepaalde medicijnen. Haaruitval bij ouder worden kan met het bepaalde producten  worden afgeremd. Bij verschillende ziekten, zoals kanker, is haaruitval een gevolg van de behandeling.

Soorten haaruitval:

Allopecia Androgenetica ofwel klassieke mannelijke haaruitval  is zeer veelvoorkomend en komt de laatste jaren ook steeds meer bij vrouwen voor omdat de gemiddelde leeftijd van de mens steeds verder stijgt.

Allopecia areata een pleksgewijze vorm, uiting van een auto-immuun proces.

Kaalheid door stoffen die de haarwortel aantasten, zoals thallium vergiftiging en sommige soorten van chemotherapie

En bij bepaalde andere  zeldzame ziekten kan haaruitval optreden.

Ook door het -bewust of onbewust- uittrekken van haren kunnen kale plekken ontstaan. Als dit herhaaldelijk gebeurt bij dezelfde haarwortels kan deze kaalheid onomkeerbaar zijn.

Denk hierbij aan dwangmatig haar uittrekken  en let ook op dat je een staart of vlecht niet TE strak bijeentrekt.