Jitty is geselecteerd voor de Finale van de L’Oréal Color Trophy!

Ronald PronknieuwsLeave a Comment

Jitty is geselecteerd voor de Finale van de L’Oréal Color Trophy!

Voor de vierde keer op rij heeft Jitty’s Hair and Make-up de halve Finale van de L’Oreal Color Trophy gehaald. Deze keer is Jitty het gelukt om een finale plaats te bemachtigen, gefeliciteerd Jitty!

De L’Oréal Color Trophy is een landelijke wedstrijd georganiseerd door L’Oréal Professionnel en deze wedstrijd wordt jaarlijks gehouden. De wedstrijd is toegankelijk voor alle kappers die met L’Oréal werken en deze wedstrijd wordt gezien als één van de meest prestigieuze kapperswedstrijden van Nederland. Het concept van de wedstrijd is gebouwd rondom toegankelijkheid. Elke salon kan meedoen, zonder dat het nodig is om een peperdure fotograaf in te huren. De voorselectie gebeurt op basis van de ingestuurde foto’s, maar de kwaliteit van de fotografie telt hier nauwelijks mee. Waar naar gekeken wordt is de totale look, originaliteit, knip en kleurtechnieken, keuze model en styling. Door deze opzet doen er veel salon’s mee en is de Color Trophy één van de grootste kapperswedstrijden van Nederland.

Een nieuwe opzet

Deze keer heeft L’Oréal gekozen voor een nieuwe opzet. In voorgaande jaren, in het verleden moest je, indien je was geselecteerd voor halve finale, jouw model bij een jury tonen.

Deze maal is de halve finale gehouden tijdens de Arnhemse mode Biënnale. Hierdoor moesten de geselecteerde modellen niet alleen aan een jury getoond worden, ook was er publiek en pers aanwezig. Een ander nieuw punt is dat de kapper live op het podium gevraagd wordt om zijn/haar inspiratie uit te leggen.

Een laatste en voor ons de meest belangrijke wijziging in de Color Trophy was het toevoegen van de categorie Avant Garde. Het talent van Jitty ligt in deze categorie en daarom leek het niet meer dan logisch om mee te doen in deze categorie. En niet zonder succes, Jitty werd geselecteerd voor de Halve Finale. Dit betekende dat hij bij de laatste 10 van Nederland zat. Een hele eer. Zeker met het feit dat Jitty en zijn model zich in Arnhem mochten gaan presenteren.

 

De voorbereidingen

Allereerst om geselecteerd te kunnen worden in de Halve Finale was er een goede foto nodig. Hier moest het model, de kleding en kapsel in principe al af zijn. De foto is begin april gemaakt en een paar dagen voor de deadline ingeleverd. Grote vreugde was er bij Jitty’s toen L’Oréal belde om ons te vermelden dat we geselecteerd waren voor de Halve Finale. Maar een goede foto was één ding, echt klaar zijn voor de Halve Finale was een tweede. Ten eerste was de jurk nog maar voor de helft af. Op de foto waren immers de benen van het model niet zichtbaar. Maar nu we geselecteerd waren kon de stylist Ron Bacas de jurk gaan afmaken. Vele, vele, vele uren handwerk hebben uiteindelijk deze jurk tot stand gebracht.

Jitty had een vergelijkbare zo niet nog grotere uitdaging. Op de foto was alleen de voorkant van het kapsel zichtbaar. In de halve finale moest het model op het podium lopen en moest natuurlijk alles af zijn. Dit betekende dat er nog velen bloemen gemaakt moesten worden en dat de constructie waar de bloemen op gemonteerd zijn hiervoor aangepast moest worden. Als je bedenkt dat elke bloem gemaakt is van echt haar wat van klanten overgebleven is, dit wordt dan eerst ontkleurd en daarna ingekleurd met de kleuren van de bloemen, daarna streng voor streng haar met een hitte-ijzer in vorm gebracht en vervolgens met speciale kappers technieken in vorm gebracht. Met al deze stappen begrijp je wellicht de inspanningen die Jitty geleverd heeft. Vele, vele, vele, vele uren en dagen werk hebben hier ingezeten. Met recht een Monnikenwerk.

Maar het model moest dan ook leren lopen met de jurk en het kapsel. Voor de foto immers was poseren voldoende. Nu moest het model kunnen lopen met een lange jurk en een sleep, op hoge hakken en een kapsel van een meter hoog! Dus repeteren, repeteren en repeteren totdat alles klopte. Vrijdag 3 juni waren we dan uiteindelijk klaar met alle voorbereidingen. Op naar de grote dag 6 juni.

 

De Halve Finale tijdens de Arnhemse Mode Biënnale

Maandag 6 juni werd een lange en zware dag voor ons, maar niet zonder resultaat. Om 06:45 uur in de ochtend zijn we in de winkel begonnen met de voorbereidingen. Om 09:00 waren we klaar om te vertrekken en begon de reis naar Arnhem.

Aangekomen in Arnhem, na enig overleg werd er een indeling gemaakt van de kleedkamers, en konden de kappers beginnen met het voorbereiden en definitief afmaken van hun creatie. In principe was het altijd zo dat de kappers hier exact 2 uur voor kregen. Dit maal was L’Oréal coulanter met deze voorwaarde. Het enige wat gesteld was dat het programma gehaald moest worden en dat hield in, een eerste repetitie op het podium, een eerste jurering, een generale repetitie en een fotoshoot. Klinkt als een vol programma en dat was het ook. 

 

Het lot van succes lag in de handen van Jitty en het model Roos. Het eerste wat je zou denken is dat de zenuwen van één van beide misschien een probleem zou kunnen geven. Het ongelooflijke was dat beiden zich erg sterk hielden en dat zenuwen nauwelijks mee speelden. Dat wilde niet zeggen dat we geen uitdagingen ervaarden als team. Ten eerste werd het evenement gehouden in een oude fabrieksloods. Absoluut een ”gaafe” en een inspirerende omgeving. Het probleem was echter dat er geen airco aanwezig was. De dag was warm en drukkend, onweer hing boven Arnhem.  De temperatuur in de kleedkamers was hoog en Jitty, die onder een behoorlijke tijdsdruk moest werken, met ook nog eens werk wat heel precies en belangrijk was, had hij hier een behoorlijke uitdaging aan.

Verder bleek er opeens een probleem met de constructie, iets wat in alle dagen van repeteren niet naar voren was gekomen, er bleek een drukpunt op het hoofd van het model Roos te zitten. Om dit goed op te kunnen lossen zou het totale kapsel, inclusief constructie van haar hoofd af moeten worden gehaald om het probleem op te sporen en mogelijk ter plekke op te lossen. Maar daar was geen tijd voor. Het drukpunt was echter ook te erg om mee door te gaan, ondanks maximale inzet van ons model Roos was op deze manier doorgaan ook geen optie. Ronald had een oplossing gevonden, met enige brute kracht drukte hij in de hoofdkap het drukpunt omhoog zodat er geen druk op het hoofd van Roos kwam. Dit werkte perfect en Roos kon weer lachen. Het feit bleek alleen dat deze procedure om de 30 minuten herhaald moest worden. En zo waren er nog velen uitdagingen die we ter plekke hebben moeten overwinnen. En we hebben ze overwonnen, met een glimlach en veel plezier hebben we de dag afgesloten. Ik kan alleen voor het hele team spreken dat het tropen uren waren waarin we ERG hard gewerkt hebben.

 

De show en de finale jurering

Om 19:30 uur was het zover en kon de avond beginnen. Er moesten drie categorieën gejureerd worden, Young Talent, Fashion en Avant Garde. Tussen deze beoordelingen waren show’s van Ambassadeur kappers van L’Oreal gepland. Om ongeveer 22:00, bijna vijftien en een half uur later van het eerste begin af konden Roos en Jitty onze creatie aan het team laten zien.

Het was in één woord geweldig om te zien hoe triomfantelijk ons model Roos de totale creatie wist te dragen op het podium. De jurk, de haardracht en de make-up en het genot en trots waarmee Roos deze creatie wist te tonen, het was een overweldigende presentatie welke een enorme indruk maakte op het publiek.

Ook Jitty wist het geweldig te doen op het podium, in het filmpje is te zien hoe hij kort en krachtig zijn inspiratie wist mede te delen aan het publiek en de jury.

Bekijk hier het filmverslag van de halve finale

Na een klein kwartiertje was daarmee de presentatie van de Avant Garde categorie klaar en konden de modellen even rusten, terwijl de kappers op het podium moesten blijven. Er zou eerst nog een show komen van Olaf van den Wildenberg, een ambassadeur kapper van L’Oréal.

 

De bekendmaking:

En ja dan komt uiteindelijk het moment van bekendmaking. Maanden voorbereiding, ontelbare uren, een onvergetelijke inzet van het hele team en nu binnen een paar minuten zouden we te horen krijgen of deze inspanningen beloond werden of niet.

Om de spanning voor het publiek en de deelnemers er goed in te houden werden de deelnemers opgedeeld in twee groepen. Later zou bekend worden gemaakt welke groep door zou gaan naar de finale. Dit werd natuurlijk een zenuwslopend proces. De kandidaten werden met hun model of naar links of naar rechts gestuurd. Al snel ga je dan kijken, wie gaat er naar links en wie naar rechts. Kan ik al zien wie de winnende groep is? Om het allemaal nog even spannender te maken, van de dertig kandidaten (10 per categorie) werd Jitty en ons model als laatste ingedeeld in een groep, de rechter groep. Bloedstollenden minuten volgden, welke groep zou doorgaan? Welke groep had een goede prestatie geleverd, een halve finale plaats maar zou wellicht toch een beetje teleurgesteld huiswaarts keren? Dit hele proces is zeer goed te zien in onze videofilm. Zeker een aanrader om deze film te bekijken, al was het alleen al om deze bloedstollende minuten. Met tromgeroffel en sfeermuziek werd het licht gedoofd en zou enkel opnieuw oplichten op de groep die door mocht naar de finale. De spanning, het feit dat je binnen enkele seconden het resultaat zou weten was moordend. Enkele seconden werden langer, de spanning werd gerekt en ja dan uiteindelijk gaat het licht aan en stonden ons model en Jitty vol in de schijnwerpers. Tranen, gejuich en geluk. Na jaren hard werken mogen wij als Jitty’s onze kunsten gaan verdedigen in de finale van de L’Oréal Color Trophy.

 

 

De finale

Het mooiste komt nog, want de finale is in theater Carré! Het feit dat wij op 16 oktober onze creatie mogen tonen op het podium van Carré en ons bij de beste vijf van Nederland mogen wanen, we kunnen de woorden er niet voor vinden. Maar dankbaarheid, trots en geluk zullen een deel van onze gevoelens beschrijven.

 

Bedankt team Jitty’s!

Dit team heeft hard gewerkt en is hier nu voor gewaardeerd door een vakjury. Wij allen bij Jitty’s zijn trots op jullie, GOED GEDAAN!

 

Kapper- Visagist- Creatief concept: Jitty Vasquez Dela Cruz

Model: Roos Hoefnagel

Stylist: Ron Bacas

Fotograaf, cameraman, editor en algemene leiding project: Ronald Pronk

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *