Een interview met TopStylist Yuri

Ronald PronknieuwsLeave a Comment

Waarom werd jij kapper?

Een vriend van mijn vader had een kapperszaak. Ik ging er altijd kijken. Als tiener vond ik school op een gegeven moment zo saai, dat ik er klaar mee was. Ik leerde knippen van hem. Na twee maanden werkte ik al in zijn salon. Al vrij snel zei hij me dat ik sneller en beter werkte dan hij, dus ik mocht steeds meer zelf doen. Vanaf dat moment ben ik blijven werken aan mijn creatieve ontwikkeling.

En toen kwam het verzoek van een freelance trainer, die van salon tot salon reisde, om met haar samen te gaan werken. Zo kon ik nieuwe ervaringen opdoen en nog meer leren. Ik ging meedoen met wedstrijden en won op mijn twintigste mijn eerste prijs. Dat was voor het knippen en stylen van heren. En in 1987 won ik in Lithuania mijn tweede prijs.

Ik hou vooral veel van mijn werk als kapper vanwege de creativiteit, die ik erin kwijt kan. Het is als beeldhouwen. Je ziet onmiddellijk wat je doet en creëert. Ik voel me dus een beeldhouwer. Het andere voordeel is de communicatieve kant. Je kunt veel delen met je klanten. Zo heb ik bijvoorbeeld best wat kennis van etherische oliën voor de gezondheid. Sommige klanten vinden het interessant om daar mee over te horen. En met anderen praat ik weer over alledaagse onderwerpen.

Wat vind je het leukste aan het kappersvak?

Ik hou van knippen en stylen. Anderen houden misschien meer van kleuren. Dat kan ik ook, maar ik doe het zelden. Ik denk dat als klanten bij Jitty’s een afspraak boeken voor knippen en kleuren, dat een collega het kleuren zal overnemen. Wat het knippen betreft, hou ik van Japanse technieken. Super snel, maar erg goed. Ik heb veel geleerd van een Aziatische collega met wie ik jaren samenwerkte. Ik hou ook altijd van Vidal Sassoon kapsels, omdat ze strak en klassiek zijn. En ook van de creatieve looks van Tony & Guy.

Soft layers haircut and blowdry by Topstylist Yuri, color Junior Stylist Mila

Waar heb je hiervoor gewerkt?

Ik werkte bij Rob Peetoom en een paar andere kapperszaken in Amsterdam. Ik heb een eigen zaak gehad. En ik heb acht jaar in Miami gewerkt. Miami heeft een nachtclub- en strandcultuur, dus daar deed ik veel kapsels met een luxe uitstraling. Ik heb veel chique kapsels geföhnd daar. Alles moest daar geschikt zijn voor de rode loper, terwijl hier in Amsterdam veel meer vraag is naar een makkelijk kapsel dat eenvoudig te onderhouden is. Mocht iemand hier toch graag een luxe coupe willen, dan vind ik dat ook heerlijk om te föhnen.

Wat wil jij de klanten van Jitty’s bieden?

Ik geef ze graag een ‘Hollywood style’ gevoel, alsof ze de koning of koningin zijn. Of in andere woorden, ik wil ze gelukkig maken. Bij mannen merk ik soms dat ze zelf niet zo van dat getut met al die producten houden, maar ik hou ervan om ze dan evengoed een speciaal en mooi verzorgd kapsel te geven.

Heb je een doel?

Ik wil misschien toch wel wat meer leren over kleuren. Ik ben wel geïnteresseerd in andere technieken. En er staan veel foto shoots gepland en dat is een geweldige kans om onze creativiteit te delen.

Wat wil jij nog tegen de klanten van Jitty zeggen?

Om te beginnen, probeer het een keer bij mij. Ik doe er serieus alles aan om je een goed gevoel te geven. Mijn doel is om jou blij te maken met mijn service!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *