Een gesprek met Monique

Ronald PronkJitty's fan'sLeave a Comment

“Laatst grapte ik tegen Ronald: “Ik kom hier altijd binnen als een oud wijf, maar binnen een uur zie ik er tien jaar jonger uit!” Maar ook belangrijk is dat ze bij Jitty’s echt kijken naar wie ik ben. Ik ga hier altijd weg als mezelf, maar wel een verbeterde versie van mezelf.”

Tekst en interview: Anne Geelen

Naam: Monique van Heynsbergen

Leeftijd: 59 jaar

Hoeveel jaar klant bij Jitty’s:  12,5 jaar

Voor mij zit een verzorgde vrouw met een natuurlijke uitstraling. Ze draagt geen make-up, op wat lipgloss na, en het haar in verschillende grijstinten is fris en vrouwelijk kortgeknipt. Verder vallen vooral haar rood gekleurde brilmontuur en de kuiltjes in haar wangen op, die bij elke lach de diepte in schieten.  Ik ben verrast te horen dat ze in februari 60 wordt. We bestellen een stuk worteltaart “want dat klinkt nog enigszins gezond”; grapt Monique. En voor we het door hebben is het twee uur verder. Want Monique is een klant van het eerste uur, dus heeft genoeg anekdotes en gedachten die ze kan delen over haar keuze voor Jitty’s Hair and Make-up.

”Het team van Jitty’s helpt mij om een ‘leuk oud wijf’ te worden.”

Hoe kwam jij bij Jitty’s Hair and Make-up terecht?

Ik kom hier al vanaf het allereerste begin. Dat is nu 12,5 jaar geleden. Ik bedacht me laatst nog dat ik inmiddels een ‘koperen klant’ ben. In eerste instantie was het een beetje uit luiheid dat ik hier binnen liep, want ik woon hier om de hoek. Maar wat ik ook interessant vond was dat er naast Jitty, die uit de Filippijnen komt,  een Zuid-Amerikaanse kapper werkte. Toen zag het er hier trouwens nog heel primitief uit, zeker als je het vergelijkt met nu. Dat vond ik ook zo leuk. Ik hou van eenvoud. Het gaat mij ook meer om de mensen, dan om het design er omheen.

Je bleef komen, wat was daarbij bepalend?

Wat bepalend is geweest is de persoonlijke benadering bij Jitty’s. Ze kijken echt naar wie ik ben. En luisteren ook goed naar mijn wensen. En dat zie je terug in het resultaat. En het maakt hier ook niet uit wie er binnen loopt en hoe je eruit ziet. Iedereen wordt hier behandeld als een prins of prinses. Daar hoef je niet blond lang haar en maatje 36 voor te hebben. Het valt me altijd op dat het ze hier lukt om bij elk type klant het beste naar boven te halen.

Al na een paar weloverwogen en helder geformuleerde antwoorden van Monique valt het me op dat ze ook een verlegen en onzekere kant heeft. De behoefte om gezien en gehoord te worden is absoluut aanwezig. Maar ook de behoefte om ‘gewoon’ zichzelf te kunnen zijn, zonder opsmuk.  Het gaat er immers om wie je bent, niet hoe je eruit ziet. Dat zou niet moeten uitmaken. Toch zijn er regelmatig momenten in haar leven dat haar uiterlijk er meer dan anders toe doet. En op die momenten komt ze direct naar Jitty’s. Want door de jaren heen vertrouwt ze blind op wat daar bereikt kan worden, zonder dat ze zich zelf hoeft te verliezen.

In 12,5 jaar tijd gebeurt er van alles in je leven. Ik ben een naturel type. Dat zie je ook wel aan mij. Ik streef naar echtheid bij mezelf. Wie ben ik? En wat ik zo fijn vind bij Jitty’s is dat ze meekijken met wat er op dat moment het beste bij mij past. En daar ook naar handelen. En dus ga ik altijd opgewekt weg. Dan voel ik me zelfverzekerd. Iets wat ik niet altijd ben.

Kun je een voorbeeld geven?

Drie jaar terug- op 8 maart, de dag van de vrouw- besloot ik een knoop door te hakken voor mezelf.  Ik ging goed voor mezelf zorgen. Een stap was de keuze om een kaakoperatie te ondergaan en een beugel te nemen. Een heel traject. Dat voelde als een nieuw hoofdstuk dus ik vertelde Jitty erover en dat daar ook een nieuw koppie bij hoorde. Ik had destijds al jaren lang haar, over mijn schouders en het was heel dun en oogde daarom soms piekerig en armoedig. Ik vroeg hem mij te helpen. Jitty vond dat heerlijk. Hij had er zoveel lol in. En toen gaf hij mij voor het eerst een korte coupe, waar ik nog altijd heel gelukkig mee ben. Oh en dat was ook weer zoiets, toen hij klaar was zei hij: “ik heb nog 10 minuutjes. Zal ik ook nog even jouw wenkbrauwen epileren.” Dat gaf hij er als cadeautje bij.

Waarin onderscheidt het team van Jitty’s zich vanandere kappers?

Het verschil tussen gewoon je werk doen en talent hebben. Een keer ging ik –ik zat echt heel krap bij kas- naar een goedkope kapper in de buurt. Ondanks mijn nadrukkelijk uitgesproken wensen, waarop hij driemaal bevestigend reageerde, knipte hij zijn eigen versie van een korte coupe. Ik liep naar buiten met zo’n ouderwets mannelijk kort geknipt kapsel. En ik dacht letterlijk; “Zelfs die 15 euro is zonde van mijn geld.” Ik weet inmiddels heel goed waar ik voor betaal bij Jitty’s en dat is het mij meer dan waard.

Kun je daar een voorbeeld van geven?

Twee weken geleden nog, kwam ik bij Yulia, omdat Jennifer op vakantie was. Die kende mij nog niet. Ze bekeek me goed, om in te schatten wat voor type ik ben. Dus ik zei maar vast: “je gaat me toch geen pottenhoofd geven, hopelijk”. En toen wekte ze gelijk mijn vertrouwen door me kort en duidelijk uit te leggen hoe ze met een paar kleine details kon zorgen dat het korte kapsel toch heel vrouwelijk zou blijven ogen. Ze deed veel meer dan alleen maar degelijk kort knippen.

Monique vertelt dat ze ook altijd nuttige adviezen krijgt bij Jitty’s. Zo gebruikt ze sinds kort een zilvershampoo, die het grijs in haar coupe een extra mooie gloed geeft. En ze heeft thuis inmiddels vier verschillende potten gel en mousse staan, omdat ze het leuk vindt om te kunnen variëren van de ene keer stoer naar een andere keer wat netter of met wat meer glans of volume. En dan begint ze te lachen en haar ogen twinkelen vrolijk mee;

Afgelopen zomer, toen Jennifer mijn haar geknipt had, zei ze ineens: “Hier hoort een zomerlippenstiftje bij!” Overigens vraagt ze bij iets nieuws altijd eerst of ik datwel wil. Het voelt in ieder geval nooit alsof ze me iets willen aansmeren. Maar het leek me wel leuk, dus deed ze het op. En zo heb ik die zomer dus rondgelopen.

Ze kijkt weer bedachtzaam, als ze hieraan toevoegt;

Voor mij voelt het soms best tegenstrijdig, omdat ik eigenlijk de binnenkant veel belangrijker vind dan de buitenkant. Zo sta ik in ieder geval in het leven. Maar als ik me beter voel met mijn uiterlijk, dan helpt het mij wel om een leuker persoon te zijn. En dat is waarom ik hier al 12,5 jaar blijf komen.

Dankzij Jitty’s ben ik een verbeterde versie van mezelf!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *