Droog haar wat is de beste oplossing?

Ronald PronkHaar, Jitty's tipsLeave a Comment

Droog haar, veel mensen herkennen dit probleem. Maar hoe los je het op? Waardoor komt dit? Ik ga je uitleggen wat de oorzaken zijn, hoe je droog haar kunt verkomen en hoe je droog haar weer vitaal en gezond maakt. Wij bij Jitty’s willen er alles aan doen om onze klanten blij te maken. Mooi haar begint bij gezond haar, meer informatie over Jitty’s is op deze pagina goede kapper Amsterdam te lezen.

Wat zijn de kenmerken van droog haar?

Droog haar ziet er dof uit, het mist glans. Het haar is ook breekbaarder, het is broos en beschadigd gemakkelijk. Het is moeilijker in model te brengen en het ziet er niet echt gezond uit. Klinkt allemaal niet zo leuk. Toch hebben meer dan 60% van de vrouwen last van droog haar. En dat hoeft niet want het is eenvoudig op te lossen.

 

Wat verstaan we onder droog haar?

Bij droog haar zien we dat er een ontregeling is in het vochtgehalte waardoor het haar droog aanvoelt. Vanuit de follikel, dat is de wortel van het haar wordt het haar opgebouwd uit Lipiden, Proteïne (eiwitten), Glucose en andere elementen. Glucose voedt het haar, Proteïne is een bouwstof van het haar en lipiden is de natuurlijke beschermlaag die om het haar zit. Mensen met droog haar daar is de natuurlijke laag van Lipiden beschadigd of zelfs helemaal niet meer aanwezig waardoor er makkelijk verdere schade kan ontstaan aan het haar.

Een haar is opgebouwd uit het merg, de vezellaag en de schubbenlaag.

Bij droog haar staan de schubben open waardoor het haar ruw oogt en het meest belangrijk, omdat de schubben open staan is de vezellaag niet meer voldoende beschermd.

Het gevolg is: het haar is meestal dof, mist zijn glans, is pluizig, onhandelbaar en weerbarstig.

Indien droog haar niet behandeld wordt kan de schade doorslaan in beschadigd haar, omdat de schubben open staan waardoor de vezellaag bloot ligt, als de vezellaag word aangetast word het haar beschadigd. Onze volgende blog zal gaan over beschadigd haar en hoe dat op te lossen.

Wat zijn de oorzaken van droog haar?

We willen natuurlijk dit probleem oplossen. Daarom gaan we eerst even kijken wat de oorzaken zijn van droog haar. Er kunnen meerdere oorzaken zijn. Ten eerste bestaat er een natuurlijke aanleg voor droog haar.

1: Natuurlijke aanleg voor droog haar

Bij een natuurlijke aanleg voor droog haar word er doorgaans te weinig talg aangemaakt, dit zorgt ervoor dat het haar droger word en zichzelf minder goed kan beschermen. Talgproductie is een natuurlijk en lichaamseigen proces wat er voor zorgt dat het haar niet droog wordt. Ook is het zo dat de lange lengtes altijd kwetsbaarder zijn en eerder droog worden. Het lichaamseigen talg bereikt de lange lengtes immers minder goed en dit haar is ook al wat ouder en heeft meer te verduren gehad. Juist deze langere lengtes behoeven een betere bescherming en verzorging.

Op latere leeftijd neemt de talgproductie af, dat merk je aan de huid maar ook zeker aan het haar, de huid word droger, maar het haar ook. Krullend haar is ook altijd droger dan steil haar, dit komt door de wrijving tussen de haren.

2: Externe invloeden die droog haar veroorzaken

Gebruik van warmtebronnen:

• Stijltang

• Föhn

• Krultang

• Warmterollers

Chemische invloeden:

• Kleuren

• Permanenten

• Straighten

• Chloor (bij zwemmers komt dit veel voor)

• Bestanddelen zoals alcohol in goedkopere styling producten

Natuurlijke invloeden:

• Zon

• Zee

• Wind

• Zout

• Water (te vaak wassen is ook niet goed, puur water droogt altijd uit)

Een belangrijke opmerking, in tegenstelling wat veel mensen denken is kleuren nooit de hoofdoorzaak van droog haar. Kleuren mits je de juiste verzorging gebruikt is niet schadelijk voor je haar. Blonderen vraagt wel wat meer van de haarconditie, maar ook hier geld zolang de verzorging in balans is met de “schade” die aan het haar wordt toegebracht zal je merken dat de kwaliteit goed blijft.

Wat kunnen we er aan doen?

De oplossing is gelukkig heel eenvoudig. Wat we moeten doen is het vochtbalans in het haar weer herstellen. Hoe droger het haar is, des te meer verzorging het haar nodig heeft. Goede producten gaan zorgen dat de Lipiden, Proteine en Glucose weer worden aangevuld waardoor de vochtbalans hersteld wordt. Verder zijn er producten die het haar beschermen tegen warmte, zon en chloor.

De oplossingen om droog haar te herstellen:

• Bij föhnen of bij gebruik van een stijltang (warmtebronnen) gebruik een hittebeschermer

• In de zon en zeker bij zwemmen in chloor of zee water gebruik een bescherming

• Gebruik een milde reinigende shampoo

• Na het wassen met de shampoo, maak het haar handdoek droog en breng een goed verzorging product aan zoals een conditioner of een masker

*Tip: gebruik een glansspray of een serum

Het mooie van een glansspray is dat het haar meer gaat glanzen en er dus direct gezonder uit ziet. Ook is het zo dat het haar minder pluizig oogt en beter te stylen is. Het effect is echter alleen visueel wat natuurlijk heel belangrijk is, maar een langdurige oplossing bereik je alleen met goede verzorgende producten zoals een milde verzorgende shampoo en een intensief verzorgend masker. Wat wij meestel zeggen tegen onze klanten: De glansspray daar wordt jij blij van, het haarmasker en de andere verzorgende producten daar wordt je haar blij van. Beide zijn belangrijk, mocht je niet teveel producten willen aanschaffen kies, dan altijd eerst voor een goede shampoo en masker combinatie.

*Tip: bij aanbrengen van een conditioner of masker

Als je de juiste producten gebruikt, zorg dan ook dat je deze op de juiste manier gebruikt. Als het haar gereinigd is, maak dan het haar handdoek droog voordat je de verzorging erin doet, want als er teveel water in het haar zit, dan kan je verzorging er niet in waardoor het erlangs glijd en dus niet zijn werking kan doen.

Laat de conditioner 2 a 3 minuten intrekken, een masker altijd 5 minuten of langer.

TIP Olaplex 

Gezond haar daar wordt je blij van!

Met mooie verzorgende producten en een serum ziet het haar er gezond uit. Ga je op de lange duur je haar goed verzorgen dan zal het ook steeds gezonder worden en er steeds vitaler uit gaan zien. Net zoals witte tanden staan voor een goed verzorgd uiterlijk, zo geld dit net zo hard met het haar. Bewust of onbewust ervaar je het uiterlijk van de mensen om je heen. Hoe zien de mensen jou? Wat voor een beeld wil je uitstralen?

Mooi haar begint bij gezond haar en daarom zeggen wij gezond haar daar wordt je blij van!

Je kapper is er om je te helpen:

Duizelt het je een beetje? Weet je niet zo goed waar te beginnen? Een goede kapper zal de tijd nemen om een analyse te maken van de huidige conditie van je haar. Je kapper is de specialist en hij of zij kan je van een op maat advies voorzien waarbij rekening wordt gehouden met je type haar, wat er in het verleden gebeurd is en wat jouw uiteindelijke wens is. Schroom niet om je kapper om advies te vragen, samen kunnen jullie je haar gezond en vitaal maken!

Handige links:

Artikel over haar van de Radboutunivestiteit Nijmegen

Website van Kérastase

Instructie föhnen met hiitebeschermer, HAAR FÖHNEN

Bekijk hier de film over droog haar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *