Blonderen en gezond haar

Ronald PronkHaar, Jitty's tipsLeave a Comment

Blonderen en gezond haar

Haar blonderen roept bij velen een negatief gevoel op. Dit is deels terecht, want met (verkeerd) blonderen kan veel misgaan, bijvoorbeeld met de kwaliteit van je haar. Maar doe je het op de juiste manier, dan kun je enorm genieten van een prachtige haarkleur, maar ook van gezond haar. Het is namelijk echt mogelijk om je haar veerkrachtig, gezond en glanzend te houden na blonderen. 

In dit blogartikel leggen we je uit hoe je kunt blonderen, maar ook je haar gezond houden. En wat je moet doen om een oranje of gele gloed te voorkomen en om vervelende dingen zoals afgebroken haar te voorkomen. 

Beperkingen bij blonderen

Het kapsel dat we dragen is eigenlijk als een canvas. We kunnen er als het ware al onze creatieve ideeën op schilderen. We hebben daarbij alleen wel een aantal beperkingen:

  1. Natuurlijk haar dat nog nooit gekleurd is, kun je met verf wel iets oplichten, maar niet teveel
  2. Reeds gekleurd haar kun je met verf nooit lichter krijgen, alleen donkerder
  3. Om een mooie kleuring te kunnen maken willen we vaak met contrast werken, dus met donker en licht, dus ontstaat automatisch de wens om het haar op te lichten

Om het haar op te lichten, moeten we het ontkleuren. In dit proces ‘breken” we eigenlijk het haar open. We weken kleurpigment los, waarna deze kleurpigmenten worden verwijderd. Als we dit goed willen doen, dan sluiten we het haar ook weer netjes af en verzorgen we het. 

Wat kan er fout gaan met blonderen?

We hebben het allemaal wel eens gezien, afgebroken haar, verbrand haar, maar ook heel lelijk ontkleurd haar. Daarbij zie je dan vaak oranje en geel door elkaar heen. En wat extra vervelend is, is dat verkeerd ontkleurd haar geen pigment meer vasthoudt. Dus zelfs als je de lelijke gele toon neutraliseert met een toner, dan spoelt deze toner bij de eerste wasbeurt er al weer uit. Helaas gaat dit toch wel gebeuren, maar met verkeerd ontkleurd haar gaat dit dus heel snel. Dan kun je slechts enkele dagen van je mooie kleur genieten….

365 dagen per jaar blij met je haar – ALWAYS HAPPY HAIRDAYS with Jitty’s

Onze missie is om jou elke dag blij te laten zijn met je haar. Wij delen nu ons geheime recept waardoor onze klanten die ontkleurd zijn maanden lang kunnen genieten van hun kleur en bovendien gezond haar hebben. Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Niet als alle 7 stappen juist doorlopen worden!

Op een verantwoorde manier ontkleuren

7 stappen om haar gezond te houden tijdens en na het blonderen

Buiten de wettelijke voorschriften (niet met een hoog waterstofperoxide op de hoofdhuid blonderen) willen wij het vooral hebben over het punt ‘gezond haar blijven houden’. Wij hebben veel ervaring met ontkleuren en keer op keer merken wij dat hoe meer aandacht wij besteden aan een goede voorbereiding, hoe beter het resultaat is. Dat kost wel wat wat extra tijd, want het betekent dat je met je klant een uitgebreid adviesgesprek houdt om alle stappen goed door te spreken en tot een gedegen plan van aanpak te komen. De volgende 7 stappen moeten hierbij doorlopen worden:

  1. Hoe gezond of hoe ongezond is het haar?
  2. Welke producten zijn er in het verleden gebruikt op het haar? (denk hier aan totale historie dus ook wat er twee jaar geleden met het haar gebeurd is)
  3. Met welk product ga ik ontkleuren?
  4. Welke middelen gebruik ik om het haar te beschermen en hoeveel beschermen deze middelen? 
  5. Hoeveel tinten wil het haar oplichten?
  6. Wat doet de klant dagelijks met het haar? Denk aan zon, zwemmen in chloor, föhnen, borstelen en andere activiteiten die het haar kunnen beschadigen
  7. Met welke producten gaat de klant thuis het haar verzorgen?  

Stap 1: bepaal hoe gezond het huidige haar is. Wij doen dit met een camera, die 600 keer inzoomt op het haar. Wij kijken dan in het haar en zien hoeveel beschadiging er in de schubbenlaag (buitenkant van het haar) is en hoeveel beschadiging er in de vezellaag (binnenkant van het haar) is. Deze kennis is noodzakelijk voordat je verder gaat, Want zonder deze kennis, vaar je blind.

Stap 2: welke producten zijn er in het verleden gebruikt? Dit is cruciaal om te weten. Een pakje verf van de drogisterij kan heel onschadelijk zijn, maar kan ook een samenstelling hebben die niet werkt met de producten die de kapper gebruikt. Vooral Henna lijkt onschuldig, maar is een probleem voor kappers. Vertel daarom altijd je kapper met welke producten je haar eerder gekleurd is.

Stap 3: kies een goed product om mee te ontkleuren. Helaas geldt hier ‘goedkoop is duurkoop’. Helaas zijn de meeste producten die in winkels verkocht worden gewoon niet goed voor het haar, maar ook salons werken soms met minderwaardige producten. De reden is vrij duidelijk, de betere producten zijn vaak ook een STUK duurder. Maar ontkleuren met een agressief product zal op de lange duur (al is dit soms pas na enkele weken zichtbaar) extreem veel schade aan het haar geven. Verder is het zo dat hoe milder de formule is die gekozen wordt, des te beter dit is voor het haar. Ontkleuren met een hoger waterstofperoxide zorgt natuurlijk dat het haar sneller licht wordt, maar ook voor meer schade aan het haar. 

Stap 4: tijdens het ontkleuren kun je het haar beschermen met een blond repair. Olaplex heeft dit uitgevonden, maar ondertussen zijn er meer dan 20 imitaties van het merk Olaplex op de markt. Zonder er teveel woorden aan vuil te maken, wij werken met Olaplex en blondeerproducten van L’Oréal Professionnel. Uiteraard zijn er andere goede producten op de markt, maar helaas is er ook veel troep. Kies wijs als consument, zo maar een salon kiezen of zelf iets kopen uit de drogisterij kan zorgen voor teleurstellingen. 

Stap 5: hoeveel tinten wil je het haar oplichten? Deze stap wordt heel vaak onderschat, ook door kappers. Na het oplichten is het haar vaak oranje/geel. Dit kun je neutraliseren met een toner. Licht je te weinig op, dan werkt de toner niet goed en is de houdbaarheid slecht. Licht je teveel op dan krijg je eigenlijk dezelfde problemen alleen vanwege andere redenen. Resultaat in beide gevallen is een slechte houdbaarheid van de kleur, mogelijk een vlekkerige kleur en wat je vaak ziet een oranje en of een gele gloed. Om oranje of geel haar te voorkomen, moet het haar op een zo gelijk mogelijke manier ontkleurd worden om een zo egaal mogelijke ondergrond te krijgen. Daarna moet deze ondergrond goed geneutraliseerd worden met een toner. Het beste is om de toner thuis te onderhouden met een kleurconditioner en eens in de vier weken de toner te laten opfrissen in de salon.

Stap 6: wat is de dagelijkse routine? Zwemmen, föhnen, borstelen en zelfs de stylingproducten die je gebruikt zijn van invloed op de gezondheid van je haar. Voordat de kapper met jou een totaalplan kan maken, moet deze eerst een indruk hebben van je dagelijkse routine. Jouw kapper moet weten of je een wash-and-go kapsel wilt hebben, dus weinig extra onderhoud, of dat je het prima vindt om je haar zelf te föhnen en stylen. 

Stap 7: Hoe meer je doet, des te belangrijker de shampoo, het masker en extra verzorgingsproducten worden. Bespaar hier niet op. Je haar zal je dankbaar zijn. Wij leggen het altijd zo uit aan onze klanten, omdat we kleurpigment uit je haar hebben gehaald, hebben we je haar ‘opengemaakt’. Om de mooie kleur te behouden en om je haar gezond te houden, is het nu belangrijk om keer op keer je haar te sluiten en voor herstel te zorgen. Doe je dit niet is het eigenlijk alsof je met een open wond naar buiten loopt. Er komt vuil in je wond. Zo is het ook met haar. Een goede shampoo en een goed masker zijn de pleisters die je op je haar aanbrengt. Als deze juist zijn uitgekozen, zal je haar bij gebruik steeds gezonder worden en de kleur mooi blijven. 

Een extra tip: koop na ontkleuren altijd een kleurconditioner met precies het juiste kleurpigment om je kleur te onderhouden. Dan blijft je haar gezond en je kleur blijft mooi!

Hoe weet ik of mijn kapper de juiste keuzes maakt?

Goed ontkleuren vraagt kennis, de juiste producten en tijd. Een kapper die de tijd voor je neemt, met goede producten werkt en jou precies weet te vertellen wat je moet doen met je haar, daar zit je goed. Check anders de google recensies van deze kapper, want op Instagram mooie plaatjes laten zien kunnen veel mensen, maar het echt waarmaken bij klanten is een tweede. En vraag naar de garantievoorwaarden. Een betrouwbare kapper zal je heel duidelijk aangeven wat wel en wat niet onder garantie valt. 

Waarom hebben Aziaten snel oranje of geel haar?

Bij Jitty’s zijn we gespecialiseerd in Aziatisch haar. Dit komt omdat Jitty van de Filipijnen komt en hij zit bovendien al 40 jaar in het kappersvak. Jitty heeft 11 jaar een voorname salon gehad op de Filipijnen en runt nu alweer 18 jaar samen met Ronald Jitty’s Hair and Make-up. Wij hebben veel Aziatische klanten en het team is dan ook in den treuren op dit type haar getraind. Met veel kennis, ervaring en liefde kleuren wij Aziatisch haar. 

Maar nu het antwoord, want waarom hebben Aziatische klanten eerder last van geel en oranje haar? Hier is een aantal redenen voor. Vaak heb Aziatische klanten al kleurproducten in hun haar, wat het haar oplichten moeilijker maakt. Ten tweede is het pigment in Aziatisch haar anders verdeeld. Hierdoor gaat het oplichten ook moeilijker. Er is maar 1 manier om Aziatisch haar goed op te lichten en dat is om hier serieus de tijd voor te nemen. Als iemand denkt in 3 uurtjes een Aziatische klant te kunnen kleuren, is de kans heel groot dat deze klant binnen een hele korte tijd een oranje of gele gloed krijgt. Juist bij Aziatische klanten is dus het belangrijk om de eerder genoemde 7 stappen COMPLEET te doorlopen. En als de mix van de 7 stappen klopt, kan ook een Aziatische dame prachtig ontkleurd worden zonder gele of oranje gloed. 

Een gratis adviesgesprek

Misschien is je al een hoop duidelijk geworden door dit blog. Of misschien heb je juist meer vragen gekregen. Heb je inderdaad vragen, boek dan een gratis adviesgesprek bij ons. Wij reserveren dan 15 minuten in onze agenda speciaal voor jou. We luisteren naar je wensen en geven je een helder advies. Dit adviesgesprek is gratis en geheel vrijblijvend. Je kunt dit heel makkelijk boeken via ons online afsprakensysteem.

Kijk ook eens op ons blog: 10 redenen waarom Aziatische Balayages mislukken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *