Aziatisch haar knippen en kleuren

Ronald PronkHaar, Jitty's tips6 Comments

Aziatisch haar knippen en kleuren, we doen niets liever bij Jitty’s. Op deze pagina Aziatische kapper amsterdam vertellen we hier al het een en ander over. Aziatisch haar knippen en kleuren zit in ons DNA. Hoe kan dat ook anders dan met ons creatieve brein Jitty, onze Master Stylist, mede eigenaar en Filipijns. Ondertussen heeft Jitty al meer dan 40 jaar ervaring in het kappersvak. Hij heeft 11 jaar een succesvolle salon op de Filipijnen gehad en nu alweer 18 jaar Jitty’s Hair and Make-up. Deze salon runt hij samen met zijn levenspartner Ronald. Zowel Ronald als Jitty geloven in educatie en hoe kan het dan ook anders dan dat het team bij Jitty’s tot in de puntjes getraind is op Aziatisch haar. Maar wat is er nu zo bijzonder aan Aziatische kapsels of aan Aziatisch haar? 

Wat is Aziatisch haar? 

Aziatisch haar staat bekend om zijn steilheid, donkere pigmentatie en grote diameter. Het vertoont over het algemeen de sterkste mechanische eigenschappen vanwege de compactere schubbenlaag dan die van blank haar. Schubbenlagen zijn de beschermende ‘dakpannen’ die de interne vezelstructuur en eiwitstructuur van het haar beschermen. Typisch mensenhaar heeft 5 tot 10 schubbenlagen. Aziatisch haar heeft meestal bijna 10 of zelfs 10 lagen, terwijl Europees haar soms maar 5 schubbenlagen heeft. Aziatische haarschubben zijn ook breder, dikker en dichter op elkaar gestapeld. Deze verschillen werken deels positief, maar sowieso is het gewoon ander haar dan Europees haar. 

Leuke weetjes over Aziatisch haar

Sommige mensen zeggen wel eens dat Aziatische mensen het beste uit de loterij hebben gekregen als het om haar gaat. Aziatisch haar is sterker, beter bestand tegen beschadiging en minder vatbaar is voor haaruitval dan andere typen.

Feiten over Aziatisch haar:

1. Aziaten hebben ergens tussen de 80.000 en 140.000 hoofdharen, maar hebben doorgaans minder haren per vierkante centimeter dan mensen van westerse afkomst . Verder hebben Aziatische mensen minder minder lichaams- en gezichtsharen. haardichtheid.

2. Aziaten hebben gemiddeld minder last van haaruitval en kaalheid. Het vergrijzen van haar begint ook later, maar het is niet bekend waarom.

3. Aziatisch haar groeit sneller dan Afro-Caribisch of Kaukasisch haar met een recordtempo van 1,3 cm per maand en het heeft ook de langste groeicyclus die tot negen jaar duurt, vergeleken met het gemiddelde van 2 tot 7 jaar. Hierdoor kunnen Aziatische mensen gemiddeld gezien dus langer haar krijgen.

4. Aziatisch haar heeft een hogere porositeit, waardoor vocht sneller wordt opgenomen en vastgehouden. Aziatisch haar heeft deze hydratatie ook nodig. Het merg bij Aziatisch haar haar bevat veel donker pigment, wat bijdraagt ​​aan de glans en het hogere vochtgehalte.

5. De vorm van de follikel (het haarzakje) bepaalt in hoge mate hoe haar groeit. Aziatische haarzakjes zijn bijna helemaal rond en het haar groeit hier recht uit. Aziatische mensen hebben daarom over het algemeen stijl haar. Aan de andere kant zijn Afro-Caribische haarzakjes ovaal en groeit het haar spiraalvormig. Hierdoor hebben Afro -Caribische mensen vaak meer slag of krullen. Toch is dit uiteraard niet altijd zo, er zijn ook Aziatische mensen met slag of krullen, alleen komt dit minder vaak voor.

Hoe Aziatisch haar gezond te houden

Net zoals je een Aziatische huid net wat anders verzorgt, moet je Aziatisch haar ook net wat anders verzorgen. De oplossing is niet 1 ‘magisch’ product, maar om een effectieve haar routine te ontwikkelen. En hiervoor moet je naar het totaalbeeld kijken.

 1. Wat is de huidige conditie van het haar? (liefst vaststellen met een speciale camera)
 2. Hoe vaak was jij je haar?
 3. Bewerk je het haar met hitte zoals een stijltang en of föhn?
 4. Bewerk je jouw haar mechanisch met borstels?
 5. Heeft jouw haar een “zware” chemische behandeling gehad zoals relaxen (rebonding)
 6. Is jouw haar gekleurd en of ontkleurd geweest?
 7. Wat is je wens hoe je haar er dagelijks uit ziet?
 8. Hoeveel tijd ben je bereid om te besteden aan je haar? 

Vaak moeten wij beginnen om klanten ‘op te voeden’, door ze hun haar minder vaak te laten wassen. Aziatische klanten hebben snel het idee dat het haar vet aanvoelt als ze hun haar niet vaak genoeg wassen. Hier kunnen meerdere redenen voor zijn. Ten eerste als de scalp elke keer bij het wassen gestimuleerd wordt, gaat deze scalp ook meer talg aanmaken. Dus soms moet je om minder vet haar te krijgen ook juist minder vaak je haar wassen. Je moet er even doorheen, zeg maar. Maar er kan ook een onderliggend probleem zijn en dat is dat je scalp irritatie heeft en/of een overmatige talgproductie. Mocht dit aan de hand zijn, dan is het belangrijk om hier aandacht aan te geven via een speciale shampoo voor de hoofdhuid. Bij Jitty’s kunnen we met een speciale camera 600 keer inzoomen op het haar en op de hoofdhuid. Hierdoor kunnen we precies zien wat er aan de hand is en de producten hierop aanpassen. Feit is dat je niet meer dan 3 keer per week je haar moet wassen. Bovendien heb je producten nodig die op jouw situatie zijn aangepast.

Must have tip 1 voor gezond Aziatisch haar:

Vergeet nooit om een goede hitte beschermer te gebruiken

Veel Aziatische mensen houden van stijl haar. Er wordt dus veel gebruikt gemaakt van een föhn en of stijltang. Dit is prima, maar zonder het gebruik van een goede hitte beschermer gaat het haar echt kapot. Wij zien dit als nummer 1 fout bij de meeste klanten van ons. Een goede hittebeschermer is de investering meer dan waard. 

Must have tip 2 voor gezond Aziatisch haar:

Ondersteun de vezel en de schubbenlaag tegelijkertijd

Dit vraagt een korte uitleg. Haarverzorging is eigenlijk toegespitst of op de vezellaag in het haar of in de schubbenlaag. Wij merken dat Aziatische mensen bijna altijd verzorging nodig hebben op beide vlakken. Teveel voeden maakt het haar hard, overvoed en vettig. Te weinig voeden zorgt dat het haar veerkracht en glans verliest. Een juiste afstemming zorgt voor prachtig glanzend haar, dat mooi beweegt. 

Tip: boek een gratis advies bij Jitty’s en wij helpen je met een plan op maat voor jouw haar

Aziatisch haar knippen

Aziatisch haar is niet ingewikkeld om te knippen. Toch zien wij te vaak klanten die compleet verknipt zijn door andere kappers. Hoe komt dit? Wij denken dat dit deels angst is (oh wat moet ik aan met dit haar?), en dat daardoor geen rekening wordt gehouden met de specifieke structuur van het haar. Afro haar, Europees haar, stijl haar, krullend haar, elk haar vraagt om een specifieke manier van knippen. Als een kapper de structuur van je haar kent en respecteert, kan elke kapper Aziatisch haar knippen. 

We merken ook dat de smaak van Aziatische klanten heel specifiek is. Ons advies voor goed geknipt Aziatisch haar is dan dus ook: houd rekening met de structuur van het haar, maar ook met de wens van de klant. Als je dat doet, dan komt vanzelf de glimlach op het gezicht van de Aziatische klant. 

Lees ook dit artikel: 10 redenen waarom Aziatische balayages mislukken

6 Comments on “Aziatisch haar knippen en kleuren”

 1. Hallo, mijn metekind heeft aziatisch haar en wil het graag kleuren, zijn er in België ook kappers zoals jullie?

 2. GM mooie uitleg. Ben Surinaamse, Aziatisch haar.
  Helaas knipt geen enkele kapper zoals ik dat wens.
  Bij u misschien een x proberen?
  Bent u ook in Den Haag?
  Hoor graag van u.
  Grs Chandra

  1. Hallo Chandra, vervelend dat je nog geen kapper gevonden hebt die jouw haar kan knippen. Wij willen je graag helpen, onze salon zit in Amsterdam. Tip is dan om bij Jitty zelf een afspraak te maken.
   We helpen je graag 😊

  1. Ja dat is zeker mogelijk! Het makkelijkste is als we een afspraak maken voor een gratis en geheel vrijblijvend adviesgesprek. We kunnen dan alles opties doornemen.
   Groet,
   Jitty’s team

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *