7 makkelijke tips om jouw haarkleur mooi te houden

Ronald PronkHaar, Jitty's tipsLeave a Comment

Wat als mijn haarkleur terugloopt?

Mijn haarkleur vervaagt

Je komt net terug van de kapper en je hebt een prachtige haarkleur, maar na een paar weken is die kleur lang niet zo mooi meer. Hoe komt dat en wat kun je er tegen doen? Wij geven je 7 hele makkelijk tips om jouw haarkleur voortaan mooi te houden. Maar eerst leggen we uit waarom een haarkleur vervaagt. 

Wij hebben ook andere handige tips voor je, zoals welk kapsel past bij mij? of welke haarkleur past bij mij? 

Haarkleur is pigment dat is toegevoegd aan je haar. We onderscheiden drie soorten kleuringen.

Wat voor soorten kleuringen kennen we?

  • Direct kleurpigment
  • Semi permanente haarkleuringen 
  • Permanente haarkleuringen

Direct kleurpigment zijn kleuringen die alleen werken op zeer licht haar. Spoelingen zijn kleuringen die vanzelf uitwassen. Deze kleuringen zijn nooit grijsdekkend. Semi permanente en permanente haarkleuringen zijn wat wij noemen oxidatie kleuringen, waarbij het haar wordt geopend tijdens het kleuren door de waterstof. Hierdoor kan het kleurpigment dieper in het haar dringen, waardoor het zich beter verankerd en minder snel terugloopt. Toch is het niet zo dat deze kleuringen nooit teruglopen. Er is namelijk iets anders wat meespeelt en dat is de porositeit van het haar. 

Wat is poreus haar en wat doe je eraan?

Poreus haar staat open. Eigenlijk moet je dit als een vergiet zien. Je gooit er water in, maar het stroomt er net zo hard weer uit. Wil jij water in het vergiet houden, dan zul je eerst de gaatjes moeten dichten. Haar wordt vanzelf poreus door het veel te wassen, door zonlicht en de warmte van een stijltang of föhn zijn ook een probleem. Bepaalde kleurtechnieken maken het haar ook poreus. Wil jij je haarkleur mooi houden, dan moet je eerst jouw poreuze haar afsluiten. We leggen je uit hoe je dit kunt doen. 

7 makkelijke tips om je haarkleur mooi te houden

1: Geef het haar de verzorging die het nodig heeft

Poreus haar moet worden afgesloten. Maar waarom is het haar poreus? Belangrijk om te weten is of de porositeit in de schubbenlaag van het haar zit of dieper in de vezellaag. Bij het eerste voelt het haar droog. In dat geval moet je het haar hydrateren, voelt je haar breekbaar en stug dan moet je het haar versterken.

Tip: vraag je kapper naar de conditie van je haar en koop een shampoo en masker dat is afgestemd op de conditie van jouw haar. Zo hoef je zelf niet te gokken. En zo worden de gaten van het vergiet gedicht en de kleur zal bijna niet meer vervagen.

2: Bescherm je haar tegen warmte, zon en chloor

Jouw haar is kwetsbaar. Bescherm je het niet, dan zul je in eerste instantie weinig verschil merken, maar opeens zal je haar droog en zelfs kwetsbaar aanvoelen. En dan ben je eigenlijk te laat. Voorkomen is echt beter dan genezen. Daarom een paar puntjes van aandacht:

  • Stijltang niet warmer instellen dan 180 graden en altijd een hittebeschermer gebruiken. 
  • Ben je veel onder de zon, gebruik dan een zonbeschermer voor je haar. Als je jouw huid insmeert met zonnecrème, spray dan ook je haar met een beschermende spray voor je haar.
  • Bescherm, voordat je gaat zwemmen, je haar met een beschermende conditioner voor het zwemmen. De meeste kappersmerken hebben dit soort producten. Bijvoorbeeld de Soleil producten van Kérastase
  • Was na het zwemmen je haar met een shampoo die chloor en/of zout uitspoelt. Doe je dit niet, dan gaan de chloor- en zoutresten doorwerken in je haar en dat maakt het poreus en hierdoor vervaagt je kleur.

3: Was je haar niet te vaak en zeker niet de eerste dag na kleuren

Sommige mensen wassen hun haar elke dag. Dat is niet goed, want zelfs water is schadelijk voor je haar. Was je haar liefst maximaal 3 keer per week. En was het zeker niet de eerste dag na het kleuren.

4: Herhaal de kleuring na een paar weken om het kleurpigment dieper in het haar te krijgen

Hier zit een addertje onder het gras. Heb je een permanente kleuring met een hoger waterstof, dan is het niet verstandig om deze kleur volledig overnieuw te plaatsen na enkele weken. Beter is dan om een milderde formule te kiezen. Heb je highlights laten plaatsen en heeft je kapper een toner gebruikt? Dit zijn hele milde kleurformules en deze kun je net zo vaak gebruiken als je wilt. Het is zelfs goed voor de kleur om deze regelmatig te herhalen. Een tip is om de toner na 3 weken overnieuw te plaatsen. Dit is niet veel werk en de kleur is direct weer fantastisch!

5: Geef je haar eens een extra boost

Wij zeggen altijd: “hoe meer je doet met je haar, hoe beter jij jouw haar moet verzorgen”. Goede producten voor thuis zorgen dat je haar gezond blijft, maar je kunt meer doen. Een super goede tip is om af en toe eens een Olaplex herstelbehandeling in de salon te laten doen. Dan loop je als het ware naar buiten met nieuw haar! Lees bijvoorbeeld dit stuk eens. 

6: Kies een kleur(techniek) die makkelijk is om te onderhouden 

Overleg met je kapper hoe jij jouw kleur gaat onderhouden. Ga je bijvoorbeeld donkerder, dan kleurt je kapper hem vast twee keer (voorpigmenteren en kleuren), want dan heb je een veel beter kleurbehoud. Kies je voor highlights maar wil je geen geel haar hebben? Dan kan je kapper het iets lichter maken dan wat je wens is, als de toner dan uitspoelt, houd je een mooie haarkleur. Of wil een bijzondere kleur, zoals roze of paars? Deze spoelen snel uit en vervagen dus ook snel. Maar er zijn kleurproducten die verankeren in het haar en deze spoelen dus eigenlijk nooit meer uit. Deze kleurproducten kun je alleen met hele speciale technieken verwijderen. Weet je zeker dat je roze of blauw haar wil voor een lange tijd? Bij Jitty’s kunnen we je dan helpen met Staino van Evo

7: Voeg continu kleurpigment toe, bijvoorbeeld met een kleurconditioner

Deze laatste is misschien wel de meest belangrijke tip. Kleur vervaagt nu eenmaal. Je kunt dit wel flink tegengaan met de voorgaande 6 tips, maar de kleur loopt hoe dan ook terug. Dit kun je makkelijk zelf oplossen door een kleurconditioner te gebruiken of een zilvershampoo. Het nadeel van een zilvershampoo is dat deze alleen bij een bepaalde blond kleur werkt. Dus vaak werkt het niet of krijgt het haar een blauwe of paarse gloed. Er zijn speciale kleur conditioners te koop voor verschillende kleuren. Wil je het allerbeste resultaat? Laat een kleurconditioner op maat maken! Deze kleurconditioner bevat dan precies de juiste kleurpigmenten, zodat je bij elke wassing je kleur versterkt. In dit geval heb je echt altijd een mooie kleur!

Heb je nog meer vragen? Wij zijn er voor je.

Wij helpen je graag met al je vragen. Wij bieden de service ‘een gratis adviesgesprek’. Dit kun je heel eenvoudig online bij ons boeken. Onze stylisten nemen dan 15 minuten de tijd voor jou om al je vragen te beantwoorden, geheel gratis en vrijblijvend.

Groetjes van het Jitty’s team!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *