10 Jaar Jitty’s, Mijn verhaal

Ronald PronkJitty Vasquez Dela CruzLeave a Comment

Inmiddels zit ik meer dan 30 jaar in het kappersvak, ben ik succesvol geweest op 2 continenten, heb ik het afgelopen jaar de L’Oréal Color Trophy gewonnen en bestaat onze kapsalon 10 jaar. Veel redenen om feest te vieren dus. Het is een lange reis geweest en ik ben er zo trots op dat mijn hart vervuld is met blijdschap over mijn carrière. Daarom deel ik mijn verhaal graag met jullie. Eerder heb ik mede over deze onderwerpen een interview gehad.

Mijn passie voor haar en make-up begon al op een hele jonge leeftijd. Ik was 10 jaar oud en voelde mijzelf aangetrokken tot de schoonheidsrituelen van mijn zus en tantes. Mijn speelmaatjes waren jonge meisjes en ik krulde hun haar met twijgen van blaadjes, polijstte hun nagels met poederklei en gebruikte crêpe papier als lipstick terwijl ik de danspasjes nabootste van een populair televisieprogramma.

Ik werd geboren in een arme familie met zes kinderen in een buitenwijk van Manila. Mijn ouders, die zelf geen opleiding hadden gehad, stimuleerden ons om te studeren en in onszelf te geloven. Sommigen van ons haalden diploma’s dankzij een beurs of giften van familie en vrienden. Met niet heel veel hoop mijn diploma te halen als werkende student trok mijn oude liefde voor haar en make-up weer toen ik in aanraking kwam met homoseksuele vrienden tijdens mijn bloeiende jaren. Mijn ‘homo moeder’ bracht mij bij Jun Encarnacion, een bekende kapper in Manila, om mij de basisbeginselen van het kappersvak bij te brengen. 7 dagen per week trainde ik hard en ik werd binnen 2 weken gepromoveerd tot shampoo jongen. Daarmee begon mijn interactie met klanten en de ontwikkeling van mijn sociale vaardigheden.

Ik koos bewust voor knippen en het kappersvak als carrière vanwege de creativiteit, interpersoonlijke vaardigheden en mogelijkheden tot het managen van een salon. Bovendien voelde ik mij ondernemer heb ik altijd al een eigen zaak willen hebben.

Ik werd steeds meer vastbesloten en stelde mij ten doel om tot de absolute top op mijn vakgebied te gaan horen. Ik volgde het door mij gekozen pad en focustte mijzelf om werk altijd mijn eerste prioriteit te laten zijn. In de periode daarna leerde ik het vak door deel te nemen aan gesponsorde cursussen.[/fusion_text][fusion_text]

Op een gegeven moment bood een rijke klant mij een partnerschap aan om een eigen salon te openen in het zakendistrict van Makati. Hoewel het geen lang leven beschoren was, vanwege persoonlijke verschillen, opende het wel mijn ogen: ik kan het zelf! Ik opende mijn eigen salon in 1981 in een kleine garage in een nabijgelegen dorp. Met gebruikte materialen knapte ik de buitenkant op zodat het leek op Franse kozijnen. Ik werd populair bij een aantal vrouwen van militairen en mijn netwerk breidde zich snel uit. Ik kreeg de opdracht om de cover van ‘Women’s Home Companion’ (een populair wekelijks landelijk magazine) te verzorgen. Daarnaast deed ik de nodige shows en fotoshoots hier en daar en ik mocht de titel ‘Hairdresser of the Year’ in ontvangst nemen. Daarmee steeg mijn populariteit en collega’s benoemden mij tot voorzitter van HAIR Philippines (Hairdressers Association for International Relations).

Het was een bijzonder merkwaardig jaar in mijn publieke en privéleven. Ik ontmoette een Nederlandse zakenman en we werden verliefd. Hij zorgde ervoor dat ik trainingen kon volgen in Londen en Parijs en we vierden zo af en toe vakanties in Nederland. Door mijn groeiende klantenkring, die nu ook bestond uit modellen, beroemdheden en filmsterren, besloot ik te verhuizen naar een 3-verdiepingen hoog gebouw aan de andere kant van de weg.

Maar het leven gaat niet altijd over rozen. De moord op Benigno Aquino Jr., een geduchte opponent van dictator Marcos veroorzaakte de ‘Yellow Revolution’ die chaos naar de Filippijnen bracht en meer specifiek naar het zakencentrum. En net op dat moment werd mijn Nederlandse geliefde ziek en zijn hartproblemen werden erger. Hij had dringend behoefte aan de betere zorg die hij in Nederland kon krijgen. Uiteraard hoefde ik daar niet lang over na te denken, ik wilde heel graag bij hem zijn in deze moeilijke tijden. Ik verkocht mijn goedlopende zaak en ging met hem mee zonder over de gevolgen na te denken. Het was een zwaar en moeilijk leven, wonen in hetzelfde huis met zijn vrouw en gezin en onze geheime relatie. Ik verbleef bovendien illegaal in Nederland en kende de taal niet. Dat maakte mij al angstig maar het was niet het enige nadeel. Ik kon niet in een kapsalon gaan werken en moest uiteindelijk hotelkamers en kantoren schoonmaken.

Mijn geliefde overleefde zijn laatste hartaanval niet. Dat kwam bij mij binnen als een fatale mokerslag. Geen salon om naar terug te keren en niemand om op te steunen of terug te vallen. Ik werd, voor een tijdje, een dwalende ziel. Maar toen kwam Ronald in mijn leven, net toen ik dacht dat mijn hart nooit meer zou herstellen na al die narigheid. Ronald liet mij weer genieten van het leven maar ook van mijn passie. Wetende hoeveel ik hield van mijn vak overtuigde hij mij ervan mijn ambities binnen het kappersvak weer op te pakken.

Hij redde mij uit mijn wanhoop. We begonnen Jitty’s Hair and Make-Up nu alweer 10 jaar geleden met slechts een klein beetje kapitaal maar vol enthousiasme. We begonnen met de visie om een toegankelijke kwaliteits kapsalon te openen in Amsterdam. Dit idee, hoewel het simpel lijkt, bleek vrij moeilijk in de praktijk te brengen. Maar niettemin verloren we onze dromen nooit uit het oog en met veel en hard werken vochten wij met hart en ziel om onze doelen te verwezenlijken.

Ik vond een locatie, een voormalige salon, terwijl ik door de Bilderdijkstraat liep tijdens de jaarlijkse straatmarkt. Ik keek door het raam en zag de mogelijkheden hoewel de binnenkant er op dat moment niet heel mooi uitzagen. Het interieur was bedekt met plastic schootjes, net als het plafond dat ook nog eens behoorlijk laag was. De indeling maakte het allemaal erg krap.

Ronald begon direct met de renovatie met de hulp van een aantal Filippijnse jongens. Zijn achtergrond in de bouw en als elektricien en loodgieter bespaarden ons een enorme hoeveelheid geld zodat we tweedehands meubels, salon producten en uitrusting konden aanschaffen. Binnen een paar weken waren we erin geslaagd een salon in te richten die de toets van de moderne maatstaven glansrijk kon doorstaan.

We zijn Jitty’s Hair and Make-Up begonnen met een duidelijk doel voor ogen. Ik wilde erkenning als de eerste succesvolle Filippijnse kapper in Amsterdam wiens liefde en passie voor het kappersvak ongeëvenaard was. Ik was een visionair. Het opbouwen van een netwerk met Filippijnse klanten tijdens mijn verblijf in Nederland voorzag mij van een basis die sterk genoeg was om mij de aanmoediging te geven die ik nodig had om te overleven. Ik had aspiraties maar mijn enthousiasme werd vertroebeld door mijn naïviteit. Hoewel ik een succesvolle salon had gehad op de Filippijnen is het een heel ander verhaal om een salon te managen in een vreemd buitenland. Gelukkig had ik Ronald die besloot het management van de salon op zich te nemen. Samen ontwikkelden we een goeddoordacht bedrijfsplan waarop we de salon hebben gebouwd zoals hij er nu staat. Het is in deze periode dat we besloten hebben in het hoogste segment van de kappersbranche in Nederland actief te worden. De concurrentie is hard maar we wisten dat we alleen door het stellen van ambitieuze doelstellingen zouden kunnen overleven, boven de menigte uitsteken en een bedrijf opbouwen dat de tand des tijds zou kunnen weerstaan.

Hoewel Ronald en ik elkaar inmiddels 18 jaar kennen en samen leven en werken kunnen onenigheden en moeilijkheden soms de kop opsteken. Maar wij lossen onze problemen samen op en zij dragen bij aan een verdieping van onze liefde voor elkaar. We hebben er samen hard voor gewerkt om te komen waar we nu zijn. We namen 1 stap tegelijk en volgden de juiste koers, altijd in de goede richting. Natuurlijk is het soms niet eenvoudig maar we geven nooit op, liever veranderen we dingen die niet werken en passen we ons aan aan de dagelijkse realiteit.

Jitty’s is zich nu aan het ontwikkelen tot een van de meest vooruitstrevende salons in Amsterdam. Hoewel onze ambities op een hoog niveau liggen blijft ons initiële doel om een toegankelijke salon te zijn recht overeind. In onze visie blijft goed luisteren naar wat de klant echt wil de sleutelkwaliteit van een goede kapper. Bij Jitty’s zijn wij ons er volledig van bewust dat het haar een verlengstuk is van iemands persoonlijkheid en een duidelijke indicator voor hun welzijn. Evenzo is dit deel van het menselijk lichaam altijd zichtbaar dus een knipbeurt is een belangrijk deel van zelfbeeld en persoonlijkheid.

Als wij ertoe in staat zijn het beste uit iemands persoonlijkheid naar voren te halen zullen ze stralen, ze zullen lachen en een vleugje geluk wordt daarmee toegevoegd aan hun leven. Als kapper kun je je klanten in het hart raken en soms hun leven zelfs veranderen. Onze klanten gelukkig maken is ons hoofddoel en is zeker mijn passie.

 

Mijn tweede passie is op het podium te staan als een artiest. Mijn overwinning afgelopen jaar tijdens de “L’Oreal Color Trophy Competition Public Award” heeft mij niet alleen lokaal maar ook landelijk en internationaal publiciteit gegeven. Nieuwe contacten zijn een logisch gevolg net als interessante nieuwe opdrachten.

Voor de volgende 10 jaar van Jitty’s Hair and Make-Up staat er nog veel te gebeuren. Om in beweging te blijven overwegen Ronald en ik om een ‘Hairdressing Academy’ te openen. Ik wil mijn kennis graag delen met nieuw kapperstalent en het allerbelangrijkste dat ik wil bereiken is een opleiding voor hen te faciliteren.

Jitty’s Hair and Make-Up is op dit moment een salon waar mensen van verschillende afkomst en nationaliteiten samen, geïntegreerd, werken. Het is een salon geworden waar je niet alleen je haar kunt laten knippen maar ook je emoties kunt tonen. Klanten worden vrienden en we groeien als een echte familie. Omdat het geluk van onze medewerkers en klanten voor ons het belangrijkste doel is hopen we nog veel meer mensen te mogen raken en een glimlach op hun gezicht te mogen toveren, de Jitty’s glimlach.

Terwijl wij ons 10-jarig jubileum vieren vind ik het belangrijk onze vooruitgang te (h)erkennen en trots te zijn op wat we bereikt hebben. We willen onze prestaties graag met jullie delen en samen de vreugde van vandaag, de herinneringen van gisteren en de hoop voor de toekomst vieren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *